Inscrierea in motoarele de cautare

Motoarele de cautare folosesc roboti pentru a indexa pagini web. Acesti roboti fie descopera un link catre pagina ta in paginile deja indexate in baza de date, fie proceseaza lista de asteptare proprie.

Inscrierea unui site web in motoarele de cautare se refera la inscrierea in aceasta lista in mod direct. Pentru fiecare motor de cautare in parte, siteul trebuie inscris in aceasta lista.

Inscrierea este foarte simpla, nefiind necesara nici o alta informatie decat adresa web a primei pagini (URL-ul). Inscrierea in motoarele de cautare poate fi gratuita (in cele mai multe cazuri), cat si platita.

Inscrierea sitului in motorul de cautare Google

Indexarea de catre Google este cea mai importanta. Este nevoie doar de inscrierea primei pagini, iar Google va descoperi si celelalte pagini. Pentru a verifica daca Google a indexat deja pagina ta, tipareste in casuta de cautare propria adresa.

Reprezentantii Google au avertizat ca prefera sa descopere pagini web prin propriul robot, decat ca acestea sa fie inscrise in mod manual pe lista de asteptare. Desigur, nu se penalizeaza in nici un fel inscrierea prin propriul formular.

Google indexeaza gratuit paginile web, si nu se intrevede nici un plan pentru un program Pay-for-inclusion (inscriere platita).

Lista cu motoare de cautare si alaturi si linkul unde poti sa iti inscrii siteul:

  • Google - adauga aici
  • MSN(bing) - adauga aici
  • ODP - Open Directory Project - adauga aici
  • AltaVista - adauga aici
  • Yahoo - adauga aici
  • A9 - adauga aici
  • LookSmart - adauga aici
  • Ask Jeeves si Teoma - adauga aici
  • All the web - adauga aici
  • lii.org - adauga aici
  • Ditto - adauga aici
  • HotBot - adauga aici
  • Whatuseek - adauga aici
  • Hit-Net.com - adauga aici
  • Backwash - adauga aici
  • Searchit - adauga aici
  • Exactseek - adauga aici
  • Entireweb - adauga aici
  • Splatsearch - adauga aici
  • Surfsafely - adauga aici
  • Gigablast - adauga aici


  • Submitterbot este un serviciu online care va ajuta sa inscrieti un site sau blog in peste 500 de directoare web gratuite, intr-un mod rapid si usor (semiautomat). Serviciul are o baza de date care este zilnic in “expansiune” (utilizatorii pot adauga directoare noi) si tot ce aveti de facut este sa va creati un cont de utilizator, sa introduceti caracteristicile site-ului vostru dupa care urmeaza inscrierea propriu-zisa.
    Inscrierea este rapida deoarece veti alege pentru fiecare director in parte doar categoria corespunzatoare site-ului si uneori un cod antispam. Folosind acest serviciu economisiti timp, pentru ca nu mai navigati prin paginile fiecarui director in parte si nici nu stati sa cautati directoare gratuite.


    Ce trebuie sa fac inainte de a imi inscrie situl in directoare web?

    Asigura-te ca ai continut unic, relevant pentru cuvintele cheie tintite

    Scopul fiecarui director web este acela de a lista pe categorii siteuri de calitate, cu continut unic. Nu are sens ca un director web sa listeze de mai multe ori situri web cu continut duplicitar (exemplu situri afiliate altor situri ce preiau continutul acestora sub o alta forma).

    Siteul tau este stabil, complet functional, accesibil

    Atat directoarele web cat si motoarele de cautare detesta paginile in constructie. Vizitatorul doreste informatie si nu o pagina in constructie. Navigarea pe internet este un proces rapid, iar un site inaccesibil, derutant, nefunctional este parasit in doar cateva secunde in favoarea altuia.

    Testeaza-l in diferite browsere (cele mai folosite browsere sunt Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari, Netscape), sisteme de operare, in diferite rezolutii (800x600 - 1280x768).

    De asemenea trebuie luata in considerare stabilitatea serverului pe care este gazduit situl tau. Acesta trebuie sa fie accesibil 24 de ore din 24, iar timpul de incarcare sa fie decent (de la mai putin de o secunda la cateva zeci).

    Meta Tag-uri ce pot aduce beneficii maxime unui site.

    Title tag, meta description şi meta keywords. Dintre aceste meta tag-uri, ultimul este ignorat de Google, al doilea nu aduce beneficii de poziţionare în rezultatele motoarelor de căutare, iar primul păleşte în faţa unui link cu anchor text de calitate.

    Titlul Paginii

    - folosiţi cuvinte-cheie relevante pentru fiecare pagină din site (pentru a evita keyword cannibalization);
    - începeţi titlul cu principalele cuvinte-cheie (importanţă crescută pentru motoarele de căutare);
    - nu includeţi foarte multe cuvinte-cheie în titlu (valoarea lor va fi diluată);
    - folosiţi cuvinte-cheie care permit diverse combinaţii (poziţionare pentru mai multe cuvinte similare);
    - nu depăşiţi 65 de caractere (Google nu va afişa în SERPs restul titlului);
    - folosiţi elementele de branding (numele site-ului / companiei / blogului) la sfârşit (excepţie făcând cele care includ un cuvânt-cheie principal).

    Meta description

    - folosiţi în meta descriere câteva dintre cuvintele-cheie din titlu (şi variaţii precum plural/singular, cuvânt articulat/nearticulat), pentru ca motoarele de căutare să afişeze snippet-ul “original”, pe care îl puteţi controla;
    - utilizaţi fraze care să trezească interesul utilizatorului şi care să descrie corect pagina din site, pentru a da click în cunoştinţă de cauză (în caz contrar vor fi probleme de bounce rate);
    - nu depăşiţi 155 de caractere (pentru blog-uri Google va afişa de multe ori şi data articolului în snippet, deci descrierea va trebui să aibă sub 140 de caractere);

    Meta Keywords

    Acest tag a fost abuzat într-o aşa de mare măsură încât astăzi Google nu îl mai ia în considerare, iar Bing şi Yahoo îi conferă o foarte mică importanţă. Deşi nu mai poate aduce beneficii SEO, poate semnala însă motoarelor de căutare eventuale tendinţe de spam, precum keyword stuffing. Trebuie utilizat, aşadar, cu moderaţie (5-6 cuvinte-cheie incluse) sau chiar deloc.

    Exemplu de cod meta

    <head><title>Ayek Web Design</title>
    <meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />
    <meta http-equiv="Content-Language" content="ro" />
    <meta name="title" content="ayek, html, css, cod, meta, tag, cautare, site, web, motor" />
    <meta name="description" content="Ayek Web Design - Optimizare site web, elemente de design web pentru incepatori" />
    <meta name="keywords" content="HTML,CSS,XML,Script" />
    <meta name="subject" content="ayek, html, css, cod, meta, tag, cautare, site, web, motor" />
    <meta name="abstract" content="ayek, html, css, cod, meta, tag, cautare, site, web, motor" />
    <meta name="author" content="ayek, http://ayekdesign.blogspot.com/" />
    <meta name="owner" content="ayek" />
    <meta name="robots" content="index,follow" />
    <meta name="revisit-after" content="1 days" />
    <meta name="copyright" content="Copyright (c) http://ayekdesign.blogspot.com/ 2011, All Rights Reserved" />
    <meta name="reply-to" content="ayekli@hotmail.com" />
    <meta name="category" content="web, design" />
    <meta name="MSSmartTagsPreventParsing" content="TRUE" />
    </head>